ویژگی های تغذیه ای دانه ها، پوسته و هسته تخمه آفتابگردان سقز بالغ و آفتابگردان در جدول 1 خلاصه شده است. یافته ها نشان داد که دانه ها به طور متوسط حاوی 33.85 درصد پروتئین، 65.42 درصد لیپید و 2.73 درصد خاکستر هستند که بیشتر آنها در هسته یافت می شوند.
در مقایسه با گونه های دیگر، دانه ها غنی از چربی خام هستند که احتمالاً به دلیل تکنیک های اصلاحی (جهش القایی، هیبریداسیون، اصلاح مولکولی) برای افزایش محتوای روغن است. مطالعات مختلف در مورد ترکیب شیمیایی دانه های آفتابگردان با اولئیک بالا نشان داد که محتوای چربی در محدوده 37.47-54.06٪ متفاوت است [49،50،51].
محتوای خاکستر موجود در دانه های مختلف با اولئیک بالا بین 2.68-4.87٪ بود. یافته ها کمتر از آنچه گزارش شده بود، تفاوت ها به عوامل ژنتیکی و شرایط جغرافیایی نسبت داده شد [52،53].
در مقایسه با سایر مواد مغذی تخمه آفتابگردان خام عمده رطوبت مهمترین عامل برای پیشگیری از هجوم حشرات و بیماریها است. علاوه بر این، رطوبت بر خواص فیزیکی تخمه آفتابگردان تأثیر می گذارد. با افزایش، فضایی و وزنی نیز افزایش یافت [39،54،55]. مقادیر رطوبت یافت شده در مقالات بین 2.5-6.32٪ و 3-3.2٪ به ترتیب در دانه های کامل و پوست کنده شده بود [35،56]. مقادیر بالاتر در بدنه ها یافت شد زیرا جذب آب بالاتری دارند. علاوه بر این، رطوبت کم در دانه ها را می توان با محتوای روغن توضیح داد زیرا این دو مایع غیر قابل اختلاط هستند [40].
هنگامی که فرآیند پوست گیری تخمه آفتابگردان خام در هسته اعمال می شود، محتوای پروتئین تا 23.73٪ و محتوای خاکستر تا 3.31٪ افزایش می یابد. یافته ها مطابق با یافته های گزارش شده توسط سایر نویسندگان است [35،57].
در حالی که نتایج معکوس برای پارامترهای چربی و رطوبت مشاهده شد. یافتهها نشان میدهد که فرآیند پوستگیری میتواند به بهبود کیفیت و کاهش ویژگیهای نامطلوب کمک کند. با این حال، بدنه فرآیند استخراج نفت را تسهیل می کند. در این صورت باید مقداری از دومی باقی بماند، اما به نسبت کم تا کیفیت روغن به خطر نیفتد [35].
2.2. طبقه بندی دانه های آفتابگردان
لیپیدها در ساختار سلولی هسته غالب هستند و به همین دلیل، جرم آنها را می توان یک پارامتر کیفیت بالقوه در نظر گرفت [40]. برای بررسی دومی، ضریب همبستگی بین تخمه آفتابگردان چینی عرض و ضخامت دانهها و دانهها به ترتیب)، شکل (ψ، ψk-کریت کل دانهها). و دانه ها به ترتیب؛ De، قطر معادل دکوری دانه ها و دانه ها) و پارامترهای وزنی (M، m- جرم برای دانه ها).
- منابع:
- تبلیغات:
بدون دیدگاه